Ha gyártócéged van, így kovácsolhatsz előnyt a válságból - eljött a digitalizációs projektek ideje

Akár lehetőségként is tekinthetsz arra, ha kénytelenek voltatok felfüggeszteni a termelést. Vendégszerzőnk ad néhány ötletet digitális fejlesztésekre, amikre most érdemes erőforrást szánni.

Számos gyár leállt a termeléssel az elmúlt hetekben, elsőként az autóipari cégek. De miközben a gyártósorok állnak, a digitalizációs, pontosabban az ERP (integrált vállalatirányítási szoftver) bevezetési projektek változatlan lendülettel folytatódhatnak. Miért? Mert ezek valójában inkább üzleti transzformációs, mintsem informatikai projektek. Az üzleti területekről delegált kulcsfelhasználók jellemzően rendkívül elfoglaltak. Azzal, hogy most áll a termelés, a felszabadult munkaidőt végre ezekre a feladatokra tudják szánni.

Magyarország még az EU-n belül is a digitalizációs fejlettségi lista végén kullog: a hazai cégek csak mintegy 17 százalékának van egyáltalán ERP rendszere. A mostani válság azonban egyértelműen megmutatja: azok a cégek kerülhetnek jó pozícióba, ahol a sarokban ácsorgó szerveren elketyegő ügyviteli szoftverek és Excel-tábla hegyek helyett inkább interneten keresztül elérhető, integrált szoftverekkel dolgoznak, az irodai dolgozókat pedig ellátták a home office-hoz szükséges megoldásokkal.

De mit tegyenek most azok, akik nem állnak jól ezen a téren?

A gyártócégek a termelésből kieső időt fordíthatják a nyári leállások idejére tervezett, előrehozott üzemi karbantartási munkálatokra, az ISO auditokra történő felkészülésre. Az irodai dolgozók home office-lehetőségeinek megteremtése hirtelen mindenhol prioritás lett. Szerencsére a nagy tech cégek számos alkalmazást ingyenessé tettek 3-6 hónapra, így akár egy ingyenes tesztidőszakot is elkezdhetünk. Ahol a laptopok beszerzése eddig késett, akár használt számítógépek vásárlásával vagy bérléssel is áthidalhatják a nehézségeket.

Ahol nem készítettek még digitalizációs stratégiát, ott most érdemes erre időt szánnia a menedzsmentnek.

Tanácsadói projektjeinken gyakran kapunk egy halványt mosolyt, amikor a havaria-tervek, ügyviteli szabályzatok, aktuális munkaköri leírások használt szoftverek leírásával kiegészített változatának megléte iránt érdeklődünk. Bízom benne, ezután ez másként lesz.

A digitalizációs projektek alapja az ERP rendszer. A magyar vállalatok többsége 8-10 éve bevezetett, szénné fejlesztett, mára elavult rendszereket használ. Amíg áll a gyártás, elkezdhetjük előkészíteni akár az új ERP projektet, akár a verzióváltást.

Ajánlott Datatronic szolgáltatás a témához...

Forrás: