Ismerd meg a teljes Oracle portfóliót!

A világ első 10 IT vállalata között számon tartott amerikai Oracle-t nagyrészt úgy ismeri a világ, mint egy adatbázis szállítót. Való igaz, hogy ez a vállalat legfontosabb terméke, de mára már rengeteg más professzionális üzleti és IT terméket és szolgáltatást kínálnak, ami az adatbázisokon jóval túlmutat.

2023. február 23-án az Oracle és a Datatronic közös VIP ügyféltalálkozót rendezett, melynek nemcsak a hangulatát idézhetjük vissza a rendezvényen készült videó segítségével, hanem szeretnénk az elhangzott izgalmas előadások szakmai tartalmát is megismertetni a szélesebb nyilvánossággal. 

Az Oracle nem csak egy adatbázis cég

Tóth Szabolcs, az Oracle EMEA régió Onprem csapatának Senior technology solution engineer-je előadásában bemutatta, milyen egymásra épülő termékei és szolgáltatásai vannak jelenleg az Oracle-nek.

Lássuk röviden az Oracle portfólió főbb elemeit:

·         Hardverek

·         Adatbázisok

·         Middleware megoldások

·         Alkalmazások

1. Célhardverek és felhős infrastruktúra

Bármilyen informatikai rendszerről legyen is szó, hardverre minden esetben szükség van. Sokszor azonban mostoha gyermeke az IT projekteknek a hardver kérdés, mert túl speciális terület az üzleti döntéshozók számára, ezért hajlamosak elhanyagolni vagy éppen túlgondolni. Az Oracle tisztában van ezzel a jelenséggel, ezért nagyon széleskörű hardver platform kínálatot alakított ki, amelyek közül minden vállalati igényre meg lehet találni az optimálisat. 

Az Oracle nevéhez fűződő legismertebb célhardver az Exadata, amely ma is a leggyorsabb, leghatékonyabb megoldásnak számít a nagyméretű adatbázisokon végzett műveletekhez, mivel kifejezetten gyors elérést megkövetelő, nagy számú felhasználó egyidejű kiszolgálására és nagy adatmennyiség tárolására lett optimalizálva. Előszeretettel használnak Exadatát a banki szektorban vagy az állami intézmények terén, de egyre több nagyvállalat fedezi fel a lehetőségeit, annál is inkább, mert a felhős infrastruktúra terjedésével lehetővé vált az Oracle-nél is az Exadata platform felhős verzióban való működtetése (ExaCS, ExaCC).

Fontos megemlíteni, hogy a fizikailag az ügyfél helyszínén telepített “OnPrem” szerverek mellett az Oracle privát felhős hosting szolgáltatást és nyilvános felhős szolgáltatást is nyújt, nemcsak az Oracle Cloud Infrastructure-ben, azaz OCI-ban, hanem más, public cloud szolgáltatóknál is, mint pl. az Azure, mivel az Oracle Cloud már képes integráltan együttműködni a Microsoft szerverközpontjaival. Ez már a multicloud világa, ami a felhasználók számára határtalan kapacitás elérését teszi elérhetővé, akár automatizáltan is.

2. Adatbázisok

Adatbázisok tekintetében első helyen állnak az Oracle saját adatbázis megoldásai, amelyek Enterprise, Standard, Personal és Express licensz változatokban érhetők el, hogy mindenki a számára legoptimálisabb funkciókat kapja, felesleges kiadások nélkül.

Sokan nem tudják, hogy az Oracle a klasszikus adatbázisok mellett open source adatbázis megoldást is kínál, a világszerte közismert és népszerű MySQL segítségével, ugyanis a márka és a mögötte álló know-how jó néhány évvel ezelőtt az Oracle tulajdonába került. Azóta a MySQL egy külön Oracle részlegként működik, ami lehetővé tette, hogy a két adatbázis kezelőt úgy fejlesszék tovább, hogy egymással könnyen kommunikálni tudjanak, másrészt a MySQL-hez is kialakították a különféle licensz változatokat az Embedded-től a HeatWave-ig.

És végül a cloud infrastruktúrákhoz alkalmazkodva kialakult a kifejezetten cloud környezetbe ajánlott adatbázis megoldások köre, ami lehet klasszikus Oracle adatbázis, szolgáltatásként bérelt adatbázis (DBaaS), MySQL heatwave vagy egyéb technológiát használó adatbázis. A licenszek biztosítására lehetőség van a havi díjba integrált formában vagy BYOL, azaz „Bring Your Own Licence” konstrukcióban, ezáltal újrahasználhatják az ügyfelek a már meglévő örökös adatbázis licenszeiket.

3. Middleware megoldások

Az ún. Middleware az a köztes rétege a komplex IT rendszereknek, amely a felhasználók számára még nem látható, de már a nyers adatbázis réteg felett található. Ebben a köztes tartományban helyezkednek el az Oracle rendszereknél a 

 •       különböző adatmigrációs megoldások, mint pl. az Oracle Golden Gate vagy a Data integrator
 •           az alkalmazás platformok, pl. Verazzano, Weblogic vagy az Oracle Forms and Report kimutatás készítő,
 •       a biztonsági és azonosítási funkciók,
 •       az Oracle adatbázis teljes analitikai platformja
 •       az Oracle Enterprise Management, mely segít a vállalatnál használatban lévő alkalmazások üzemeltetési feladatainak hatékony ellátásában
 •       és végül a különböző integrációs felületek, a SOA Suite és a Service Bus

4. Alkalmazások

Csak ezek után érkezünk meg ahhoz a legfelső réteghez, amely már a felhasználók által is látható, elérhető. Az Oracle-nek számos üzleti funkcióra van kész alkalmazása, amely a cég által kínált hardver és middleware megoldásokkal együtt hatékonyan működtethető. Ezek a következők: 

 • Oracle Fusion Applications
 • Oracle Enterprise Performance Management
 • Oracle E-Business Suite
 • PeopleSoft
 • Siebel CRM
 • JD Edwards

Az Oracle E-Busines Suite (EBS) az Oracle saját nagyvállalati ERP rendszere, mely minden alapvető vállalati folyamatot lefed. A termék folyamatos fejlődésen ment keresztül az első verziói óta – követve a pénzügyi, gyártási, logisztikai folyamatokban bekövetkező változásokat. Nagy előnye a rugalmas felépítése, amely támogatja az egyedi igények megvalósítát.

Ehhez kapcsolódik a felhős világ terjedésének megfelelően felhő alapú, marketplace-ről könnyen gyorsan elérhető szabványos alkalmazásokként megírt, a legkülönfélébb vállalati folyamatokra készült megoldáshalmaz, az Oracle Fusion. Többek között a HR, Pénzügyek, CRM, SCM, beszerzés, vállalati kockázat kezelés és projekt menedzsent folyamatait támogatja. Az Oracle Fusion fejlesztése során teljesen újragondolták az üzleti folyamatokat, amelybe tudatosan beleintegrálták a még 2005-ben felvásárolt People Soft, és ezzel együtt a JD Edwards ERP rendszerek legjobb “best practice” megoldásait is.

A Datatronic Kft, mint az Oracle Corporation Kelet-európai partnere, képes a fent ismertetett Oracle termékekre és szolgáltatásokra épülő komplex projektek megvalósítására, vagy meglévő Oracle rendszerek hatékony üzemeltetésére, Oracle patchek, verzió váltások és upgrade-ek elvégzésére. Forduljon hozzánk bizalommal!

Ajánlott Datatronic szolgáltatás a témához: