Az adatbiztonság fontossága a vállalkozások életében

Legyen szó bármilyen vállalkozásról, az adathalászat elleni védelem fontosabb, mint valaha. Ha az értékes, érzékeny üzleti információk illetéktelen kezekbe kerülnek, akár a teljes vállalkozás is becsődölhet. Mit jelent az adatbiztonság fogalma, és hogyan segíti a profi adatvédelem a cégek növekedését? Mutatjuk!

Mi az adatbiztonság?

Az adatbiztonság olyan szervezési és technológiai módszerek összessége, amely egy vállalkozás működése során összegyűlő üzleti adathalmazt védi az adathalászokkal szemben. A megfelelő üzleti alkalmazások (pl. ERP, CRM rendszer) megválasztása, az adattárolók fizikai védelme, a hálózat védelme és az adatokat megjelenítő különböző eszközök (device-ok) védelme is az adatbiztonság részét képezik.

Miért fontos megfelelő adatbiztonsági módszereket választani?

Garantálják az adatok biztonságos kezelését

Az ügyfelek adatainak és az egyéb szenzibilis üzleti adatoknak a biztonságos összegyűjtése, feldolgozása és továbbítása jelenti az adatbiztonság alapját. 2022-ben a magyar vállalkozásoknak már kötelezően meg kell felelniük a hatályos GDPR szabályoknak, és ajánlott rendkívül körültekintően megválasztani, milyen szoftverek kezelhetik az üzleti információkat.

Építik a cég hírnevét

Ha egy vállalkozás adathalászat áldozatává válik, vagy adatszivárgás történik, az addig felépített jó hírnevén jelentős csorba eshet. A bizonytalanság pedig az új ügyfelek szerzését és a jelenlegiek megtartását tekintve is súlyos gondot okozhat. Azonban a legújabb adatbiztonsági intézkedések betartása és a megfelelő IT adat védelmi rendszer kiválasztása egyaránt növeli a vásárlói bizalmat.

Elkerülhető az adatvesztés

A hatékony adatbiztonság része, hogy konkrét tervvel rendelkezik a működési hiba miatt vagy éppen az adatlopás következtében eltűnt adatok visszaállítására. A biztonsági másolatok készítésére egy különálló merevlemez, háttértár is megfelelő lehet, de  ma már a mentési feladatokat a felhő alapú tárhely szolgáltatók pl. automatikusan és szakszerűen elvégzik helyettünk, így mindig lesz megfelelő mentésünk. 

Visszaállíthatatlanul törölhetők az adatok

Rendszeres időközönként minden vállalkozásnak törölnie kell bizonyos felhasználói  adatokat. Az adattörlés csakis akkor nevezhető sikeresnek, ha az eltávolított adatokat a későbbiekben sem lehet visszaállítani. Szakszerű törléssel soha nem fordulhat elő, hogy valaki a céges HDD-ken és egyéb háttértárakon őrzött korábbi adatokat – vagy azok foszlányait – helyreállítsa, majd visszaéljen velük.

Hogyan érdemes felhő szolgáltatót választani?

Ajánlott országon belüli felhőtárhely szolgáltató mellett dönteni, hogy az adatok egyáltalán ne kerüljenek ki külföldre. Magyar vállalkozás esetén egy hazai szerverpark biztonságosabb adatvédelmet nyújt, mintha egy másik EU-s országban vagy a Távol-Keleten tárolnánk az üzleti adatainkat.

Az adatbiztonság hatékonysága minden vállalkozás életében meghatározó szereppel bír. Ügyfeleink és vásárlóink adatait, illetve az értékes üzleti információkat csakis akkor védhetjük meg az adathalászok támadásaival szemben, ha korszerű, a piacon már bizonyított adatbiztonsági megoldásokat és szoftvereket választunk.

Ajánlott Datatronic szolgáltatás a témához...