Adobe Firefly - a jövő víziója

A Firefly nem csak egy egyszerű text-to-image generátor, hanem egy vízió. Egy olyan jövőkép az Adobe-tól, ami nem csupán azt mutatja meg, hogy milyen lehetőségei vannak egy rajzolni nem tudó, de a vizualitás nyelvén jó érzékkel értő személynek, hanem azt is, hogy az hol tudja majd hasznosítani ezt a manapság igen fontos tudását a következő években.
Adobe Firefly. Ez a név egy olyan terméket takar, amiről talán kevesebben hallottak, mint a nagyobb piaci térrel rendelkező Midjourneyről, vagy az OpenAI Dall-E-járól (vagy akár sok más, egymás hátát tapsó képalkotó MI-ről).

Világos, hogy ezek mellett nehéz volt labdába rúgni, de ez nem tántorította el a kreatív tervező szoftverek piacvezető gyártóját. Sőt! A Firefly-al az Adobe valami olyasmit alkotott, ami nem csupán újragondolta az éppen csak virágzásnak indult technológiát, hanem egyértelműen megmutatta annak távlatait is.

A már létező, és a még éppen csak belengetett generatív megoldások láttán könnyű elbizonytalanodni. A Firefly nem csak egy egyszerű text-to-image generátor, hanem egy vízió. Egy olyan jövőkép az Adobe-tól, ami nem csupán azt mutatja meg, hogy milyen lehetőségei vannak egy rajzolni nem tudó, de a vizualitás nyelvén jó érzékkel értő személynek, hanem azt is, hogy az hol tudja majd hasznosítani ezt a manapság igen fontos tudását a következő években.

A Firefly víziója szakmák, ágazatok sorsának alakulását vetíti előre – és ez nem véletlen. Az Adobe ugyanis nemrég egy konferencián azt kommunikálta, hogy a Firefly egy egyértelmű válasz a világ vizualitásra megnövekedett igényeire. Olyan, ami terhet vesz le a hivatásos grafikusok válláról – és gyökeresen átalakítja a marketing szakmát.

Hogy ez mennyire így van, annak már egyértelmű jelei is látszanak: a Firefly az ingyenes Photoshop Express-en keresztül már meg is jelent a cég elképesztő tudású marketing ökoszisztémájában, az Experience Cloudban, és képes arra, hogy minimális emberi beavatkozással – jóformán egyetlen kattintással -, képet, szöveget, design-t is generálva hozzon létre tartalmat. A Photoshop Bétájában megjelent funkciók pedig néhány évvel ezelőtt még a tudományos fantasztikum határait feszegették – és minden jel szerint ez még csak a kezdet.
A következő Iskolaévkönyv workshopon, október 26-án vendégelőadónk, Olejnyik Attila még mélyebben is bemutatja majd a Firefly-t, ne hagyd ki, ha fotózással foglalkozol!