5 tévhit az ERP bevezetésével kapcsolatban

main-img
Az ERP bevezetését illetően rengeteg hamis információ kering a köztudatban, ezért alábbi cikkünkben most összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket. Melyek ezek, és miért nem állják meg a helyüket? Mutatjuk!

1. Az ERP rendszerek drágák

Szerencsére a közhiedelemmel ellentétben az ERP rendszerek napjainkban már kifejezetten kedvező áron hozzáférhetők. Ugyanis a technológiai innovációval egyidejűleg az ERP rendszerek is egyre elérhertőbbek lettek, ma pedig már a mikrovállalkozások számára sem jelent gondot a bevezetésük.

Természetesen egy nagyvállalati ERP ára valóban borsosabb, azonban a kis- és középvállalkozások számára ajánlott rendszerek alacsony költségek és flexibilis fizetési opciók mellett is kaphatók a piacon. Ennek köszönhetően minden KKV megtalálhatja a saját költségvetéséhez illeszkedő és a pénzügyi lehetőségein belül megvalósítható ERP rendszert.

2. Egy ERP rendszer bevezetése túl hosszú ideig tart

Valójában az ERP rendszerek bevezetésének hossza elsősorban az ügyfél által támasztott igényektől és elvárásoktól függ.

Melyek a bevezetés időtartamát befolyásoló tényezők?
– A leendő üzleti folyamatok száma

– Az egyes üzleti folyamatok komplexitása

– Az üzleti struktúra

Ezenfelül a fenti igényeket megvalósító, alábbi két szempont fontos:
– Szervezeti egységek száma

– Felhasználók száma

Az itt felsorolt igények együtt adják meg, hogy végül hogyan alakul a kiválasztott ERP rendszer bevezetésének költségvetése és időbeli ütemterve, amelyet kisebb projekt esetén hetekben, nagyobb volumenű feladat esetén pedig hónapokban vagy akár években is mérhetünk.

3. Egy ERP rendszer növeli a terheket

Éppen ellenkezőleg – egy ERP rendszer hatékonyan csökkenti a terheket a menedzsmentben és az üzletvitelben is.

Ugyanis a rendszer használata gyorsabb adatelérést biztosít, amelynek köszönhetően a döntési folyamatok is gyorsabbá válnak. Ez pedig minden üzleti folyamat átfutási idejét alaposan lerövidíti, és gördülékenyebb munkavégzést tesz lehetővé a vállalkozások számára.

4. Egy ERP kizárólag akkor hasznos, ha sok alkalmazottunk van

ERP-t akár egy 1 fős vállalkozás, illetve egy több száz fős multinacionális cég is alkalmazhat. Hiszen egy ERP rendszer mindkét esetben az üzleti folyamatok végrehajtásának legoptimálisabb módját, fő csapásirányát határozza meg, amely egyáltalán nem áll összefüggésben a létszámmal.

Persze ha a vállalkozás újabb tagokkal bővül a jövőben, akkor a vezetőségnek már sokkal könnyebb dolga lesz, mivel a fő folyamatok immár stabilan működnek, és nem igényelnek további – vagy éppen állandó – beavatkozásokat.

5. ERP rendszer csak nagy cégeknek való

Legyen szó bármilyen kis cégről is, egy ERP rendszer elősegíti a hatékony növekedést és a megfelelő döntéshozatalt is. Tehát a vállalatirányítási rendszer szükségessége egyáltalán nem a cég bevételétől vagy létszámától függ, hanem a kitűzött céljaitól.

 

Reméljük, hogy írásunkkal sikerült eloszlatni az ERP bevezetésével kapcsolatos tévhiteket. A legfontosabb, hogy egy ERP rendszer korántsem csak a nagy és sok alkalmazottat foglalkoztató cégeknek segít, hanem a mikrovállalkozások is ugyanúgy profitálnak a használatából. Ha ERP bevezetésén gondolkodik, de még nem tudja, hogyan is kéne belevágni, bízza a feladatot a Datatronic csapatára!