5 üzleti tény, amiért minden IT-, fejlesztő- és pénzügyi cégnek figyelembe kell vennie a Kubernetes-t.

Ez az összefoglaló olyan vezetőknek (CIO / CISO / CTO/ CxO) és informatikai szakembereknek szól, akik meg akarják érteni a Kubernetes üzleti felhasználását és előnyeit. A blog olyan témákkal foglalkozik, mint:
  • Miért kellene figyelembe vennem Kubernetes-t?
  • Mi a technológiának az értéke, és előnyei?
  • Kik láttak hasonló értékeket a Kubernetes deploymentekben?
Sok Kubernetes-t átvevő és indító vállalkozás rájön, hogy a technológia az első lépés a skálázható modern alkalmazások kiépítésében. A vállalatoknak olyan megoldásokra van szükségük, amelyek segítségével figyelemmel kísérhetik és biztonságosan kezelhetik az alkalmazásokat. A Datatronic az iparág első intelligens megoldását nyújtó, kompletten menedzselt klasztert (Completely Managed MicroServices Cluster) ad ügyfelei számára, hogy segítse a vállalkozásokat a rendszer ellenőrzésében, kezelésében és üzemeltetésében.

Az innováció sebessége és mozgékonysága növeli a felhasználói élményt

Marc Andressen: „A szoftver felfalja a világot”. Ma minden szoftvervállalat, és informatikai vállalat igazgatójának feladata, hogy kiváló minőségű és felhasználói élménnyel rendelkező szolgáltatásokat fejlesszen, amelyek vetekednek az Amazon, a Google vagy a Netflix alkalmazásaival.

Ami ezekben az alkalmazásokban a közös, hogy magas felhasználói élményt nyújtanak a folyamatos változtatások szükségessége mellett. Ehhez a DevSecOpsnak naprakészen kell tartania a biztonsági frissítéseket, a fejlesztések végrehajtása, a problémák megoldása, valamint az új funkciók és képességek elősegítése érdekében.

A DevOps Research & Assessment (DORA) 2019. évi DevOps állapotjelentése szerint az elit előadók – azok a vállalatok, amelyek naponta többször végeznek el deployment-et, 208-szor gyorsabban adják ki a kódot, mint az alacsony teljesítményűek (azok a vállalatok, amelyek csak havonta vagy évente kétszer végzik el ugyanazt). Az iparág vezető digitális tapasztalatai közül néhánynak – például az Amazon-nak, a Google-nek vagy a Netflix-nek – átlagosan 11,7 másodpercet vesz igénybe egy deployment elvégzése annak érdekében, hogy versenyképes maradjon és bevételeit növelje.

A fejlesztés továbbá az innováció sebessége, és ahogyan a vállalatok kiépítik, futtatják és biztonságossá teszik modern alkalmazásaikat mind a microservice-ek felé mozdítják el szoftver architektúrákat. A mikroszolgáltatások a konténeres alkalmazásoktól és az összehangolástól – az automatizálástól – függ a fejlesztések és az új képességek gyorsabb kiépítése, amelyek nélkülözhetetlenek a biztonságos ügyfélélmény fenntartásához.

A digitális és informatikai átalakuláshoz vezető út a konténerek és orkesztráció útján halad.

Míg a digitális átalakítás, és a szoftverinnováció üzleti előnyei egyértelműek, az ezen előnyök eléréséhez szükséges informatikai képességek még mindig fejlődnek. Világos, hogy a konténerek az informatikai architektúra kötelező platformjává válnak. A konténerek a megváltoztathatatlan infrastruktúra előnyeit kínálják kiszámítható, reprodukálható és gyorsabb fejlesztéssel és telepítéssel. Ezekkel a képességekkel a konténerek megváltoztatják az alkalmazások tervezésének, fejlesztésének, összeállításának, kiadásának és kezelésének módját, megnyitva az utat az alkalmazások jobb felhasználói élményéhez.

Azonban a konténerek erőssége az Achilles-sarokká is válhat: nagyon könnyű sok – és itt több 100 vagy 1000-re gondolunk – konténert létrehozni az alkalmazásokban, így új problémával állunk szemben – hogyan kezelheti az ember ezer vagy akár több tízezer ilyen konténert? Hogyan szabályozhatja azokat az átmeneti konténereket, amelyek élettartama néhány másodperc és perc között van? Hogyan optimalizálhatja az erőforrás-felhasználást egy nagyméretű konténeres környezetben? A válasz: orkesztráció és Kubernetes.

Mi az a Kubernetes?!

Dióhéjban a Kubernetes az alkalmazások telepítésére és az alkalmazásokat működtető konténeres infrastruktúra hatékonyabb kihasználására szolgáló rendszer. A Kubernetes pénzt takaríthat meg a szervezetek számára, mert kevesebb munkaerőre van szükség; rugalmasabbá és hatékonyabbá teszi az alkalmazásokat.

A Kubernetes on premise vagy a publikus felhőben is futtatható. A Datatronic komplex, míg az AWS, az Azure és a Google managed Kubernetes megoldásokat kínál, amelyek segítenek az ügyfeleknek a K8s-alkalmazások gyors és hatékony működtetésében. A Kubernetes emellett sokkal hordozhatóbbá teszi az alkalmazásokat, így az IT könnyebben mozgathatja őket a különböző felhők és belső környezetek között.

Összeségében a Kubernetes a felhő új operációs rendszere.

Elfogadják-e a kubernetest a nagyvállalatok?

Egy szóval: Igen!

Rendben, akkor miért jó nekem a Kubernetes?

Itt van öt alapvető üzleti érv és lehetőség, amelyet a Kubernetes képes kihasználni a vállalkozásban – legyen az nagy, vagy kicsi. Néhány valós példát mutatunk annak igazolására, hogy a vállalkozások milyen értéket kapnak a Kubernetes-el:

  1. Rövidebb piacra kerülési idő
  2. IT költségoptimalizálás
  3. Javított skálázhatóság és elérhetőség
  4. Többfelhős (és hibrid felhő) rugalmasság
  5. Hatékony migráció a felhőbe

1. Kevesebb idő a piacra jutásig (más néven jobb alkalmazásfejlesztési / telepítési hatékonyság)

A Kubernetes lehetővé teszi a „mikroszolgáltatások” megközelítést az alkalmazások felépítéséhez. Innentől feloszthatja fejlesztői részlegét kisebb csapatokra, amelyek egyetlen, kisebb mikroszolgáltatásra összpontosítanak. Ezek a csapatok kisebbek és mozgékonyabbak, mert mindegyiknek van egy jól behatárolható feladata. Az ezen mikroszolgáltatások közötti API-k minimalizálják a csoportok közötti, kiépítéshez és telepítéshez szükséges kommunikáció mennyiségét. Így végső soron több kis szakértői csoportot is létrehozhat, amelyek mindegyike több ezer gépparkot támogathat.

A Kubernetes lehetővé teszi az informatikai csapatok számára, hogy hatékonyabban menedzseljék a nagymennyiségű konténert tartalmazó alkalmazásokat azáltal, hogy lekezeli az alkalmazások karbantartásának apró részleteit. Például a Kubernetes kezeli a szolgáltatás felderítését, segíti a háttértárolók egymás közötti kommunikációját, és megszervezi a hozzáférést a tárhelyhez különböző szolgáltatóktól, például az AWS-től és a Microsoft Azure-tól.

Esettanulmányok

Az Airbnb váltása monolitikus architektúrából a mikroszolgáltatásokéba elképesztő. Continuous Delivery-re és horizontális skálázására volt szükségük, és további cél volt hogy ezt elérhetővé tegyék a vállalat mintegy 1000 mérnöke számára, és új szolgáltatásokat tudjanak létrehozni. Az Airbnb elfogadta a Kubernetes-t, hogy támogasson több mint 1000 mérnököt, akik egyidejűleg 250 kritikus szolgáltatást konfigurálnak, és telepítenek Kubernetes segítségével. Végeredmény: az AirBnb ma már átlagosan több mint 500 telepítést tud végrehajtani naponta.

A piacra jutási idő gyorsulásának egyik legjobb példája a Tinder. Ez a blogbejegyzés jól leírja a Tinder K8-as útját. Itt a történet rövid változata: A nagy forgalom miatt a Tinder mérnöki csapata nagy léptékű és stabilitási kihívásokkal nézett szembe. Rájöttek, hogy küzdelmükre Kubernetes a válasz. A Tinder mérnöki csapata egy új Kubernetes Clustert épített és mintegy 200 szolgáltatást migrált át az új infrastruktúrára. A cluster 1000 node-ot, 15 000 Podot és 48 000 futó konténert tartalmaz. Noha az átállási folyamat nem volt egyszerű, a Kubernetes megoldás kritikus volt a zökkenőmentes üzleti működés biztosítása érdekében.

2. Informatikai költségek optimalizálása

A Kubernetes segíthet az üzleti vállalkozásoknak drasztikusan csökkenteni az infrastrukturális költségeket. A Kubernetes lehetővé teszi a felhőalapú architektúra megvalósítását azáltal, hogy az alkalmazásokat a felhő és a hardver beruházások optimális felhasználásával csomagolja össze. A Kubernetes előtt az adminisztrátorok gyakran túlságosan felkészítették infrastruktúrájukat a váratlan esetek konzervatív kezelésére, ami több hardvert eredményezett. Emellett korábban a konténerrel ellátott alkalmazások kézi méretezése nehéz, és időigényes volt. A Kubernetes intelligensen ütemezi és skálázza a konténereket, figyelembe véve a rendelkezésre álló erőforrásokat. Automatikusan méretezi az alkalmazást az üzleti igények kielégítésére, ezáltal felszabadítva az emberi erőforrásokat, hogy más produktív feladatokra összpontosíthassanak.

Számos példa van olyan ügyfelekre, akik drámai javulást tapasztaltak a költségoptimalizálásban a K8S segítségével.

Esettanulmányok

A Spotify egy korai K8s alkalmazó, és jelentős költségmegtakarítási értékekkel rendelkezik azáltal, hogy a technológia átveszi a feladatokat. A K8S kihasználásával a Spotify 2-3x jobb CPU-kihasználást tapasztalt az orkesztrációs képességek felhasználásával, ami optimálisabb informatikai kiadásokat eredményezett.

A Pinterest egy másik korai K8s ügyfél. A technológiát kihasználva a Pinterest informatikai csapata a csúcsidőn kívül a kapacitás több mint 80 százalékát felszabadítja, így naponta 30 százalékkal kevesebb erőforrás használnak a statikus cluster megoldásokhoz képest.

3. Javított skálázhatóság és elérhetőség

A mai alkalmazások sikere nem csak a funkcióktól függ, hanem az alkalmazás skálázhatóságától is. Végül is, ha egy alkalmazás nem tud jól skálázódni, nem tud jól teljesíteni, és a legrosszabb esetben teljesen elérhetetlenné válhat.

Orkesztrációs rendszerként a Kubernetes egy kritikus irányítási rendszer, amely automatikusan skálázza és javítja az alkalmazások teljesítményét. Tegyük fel, hogy van olyan szolgáltatásunk, amely CPU-intenzív és dinamikus felhasználói terheléssel rendelkezik, amely az üzleti feltételektől függően változik (például egy esemény jegyértékesítő alkalmazás, amely drámai felhasználószámot és terheléseket fog látni az esemény előtt, máskor pedig alacsony a használat). Amire itt szükségünk van, az a megoldás, amely növelheti az alkalmazás méretét és annak infrastruktúráját, így az új gépek automatikusan bekapcsolódnak a terhelés növekedésével (több felhasználó vásárol jegyet), és csökkenti, amikor a terhelés alábbhagy. A Kubernetes éppen ezt a lehetőséget kínálja az alkalmazás átméretezésével, amikor a CPU-használat meghaladja a meghatározott küszöböt – például a jelenlegi kapacitás 90% -át. Amikor a terhelés csökken, a Kubernetes visszacsökkentheti az alkalmazás méretét, optimalizálva ezzel az infrastruktúra kihasználtságát. A Kubernetes automatikus skálázása nem csak az infrastruktúra mutatóira korlátozódik; bármilyen típusú mutató – erőforrás-felhasználási mutató – akár egyedi metrikák is használhatók a méretezési folyamat elindítására.

Esettanulmányok

Íme, egy remek példa a LendingTree-től. A LendingTree számos mikrovállalattal rendelkezik, amelyek az üzleti alkalmazásokat támogatják. A LendingTree a Kubernetes-t és annak horizontális méretezési képességét használja ezeknek a szolgáltatásoknak a telepítéséhez és futtatásához, valamint annak biztosításához, hogy ügyfeleik csúcsterhelés alatt is hozzáférjenek a szolgáltatáshoz.

4. Multi-cloud rugalmasság

A Kubernetes és a konténerek egyik legnagyobb előnye, hogy segít megvalósítani a hibrid- és a multi-cloud elvárásait. A vállalkozások ma már többfelhős környezeteket futtatnak, és a jövőben is ezt fogják folytatni. A Kubernetes sokkal könnyebbé teszi bármely alkalmazás futtatását bármely nyilvános felhőszolgáltatáson, vagy a nyilvános és a magánfelhők bármilyen kombinációján. Ez lehetővé teszi, hogy a megfelelő deployment-et a megfelelő felhőbe helyezze el és elkerülje a vendor lock-in effektust. A legjobb illeszkedés, a megfelelő funkciók használata és az áttérés lehetősége, mind segít abban, hogy nagyobb megtérülést érjen el (rövid és hosszabb távon) az informatikai beruházásokból.

Esettanulmányok

A Gannett / USA Today nagyszerű példa egy olyan ügyfélre, aki a Kubernetes használatával többfelhős környezeteket üzemeltet az AWS és a Google Cloud platformon. Kezdetben a Gannett AWS üzlet volt. A vállalat Kubernetesbe költözött, hogy támogassa növekvő számú vásárlóit (a 2016-os elnöki hírszezonban naponta 160 telepítést hajtottak végre). Mivel üzleti és méretezési igényeik megváltoztak, a cloud-native technológiának köszönhetően a Gannett zökkenőmentesen állt át arra, hogy az AWS-ben létrehozott deployment-et akár GCP-ben is futtathassa.

5. Zökkenőmentes migráció a felhőbe

Akár újrahosztoljuk (az alkalmazás migrációja vagy elmozdítása), újraformázzuk (alapvető változtatásokat hajtunk végre a működésében), akár újrafaktorálunk (a teljes alkalmazást és az azt támogató szolgáltatásokat úgy módosítjuk, hogy jobban illeszkedjenek az új konténerizált környezethez) – a K8s konzisztensen fut minden környezetben, helyben és felhőben (AWS, Azure, Google Cloud) egyaránt. A Kubernetes zökkenőmentesebb utat biztosít az alkalmazás helyi- és felhő környezetek közötti összekötéséhez.

 A felhőkörnyezet összes változatának és összetettségének kezelése helyett a vállalkozások egy alább kijelölt utat követhetnek:

  1. Az alkalmazások áttelepítése helyi Kubernetes rendszerbe. Itt inkább arra összpontosítanak, hogy az alkalmazásokat átalakítsák konténerekké, és Kubernetes orkesztráció alá helyezzék őket.
  2. Átállás egy felhőalapú Kubernetes változatra. Itt számos lehetőség van – futtathatjuk a technológiát natív módon, vagy választhatunk egy felügyelt Kubernetes környezetet a felhő szolgáltatójától.
  3. Most, hogy az alkalmazás a felhőben van, elkezdheti optimalizálni az alkalmazást a felhőkörnyezethez és annak szolgáltatásaihoz.

Esettanulmányok

A Shopify adatközpont-alapú alkalmazásként indult, és az elmúlt években az összes alkalmazását teljesen áttelepítette a Google Cloud Platformra. A Shopify először megkezdte a konténerek (docker) futtatását; a következő lépés a K8s dinamikus orkesztráló rendszerként való használata volt.

Íme tehát az öt ok, amiért minden CIO-nak fontolóra kell vennie a Kubernetes-t.

Tehát váltottam, és installáltam Kubernetes-t. Mi a következő?

Mi történik a Kubernetes telepítése után? Hogyan kezelhetem a Kubernetes-t? Hogyan nyerhetek betekintést a rendszerembe? Hogyan tudom proaktív módon figyelni az alkalmazások teljesítményét a Kubernetesben? Hogyan biztosíthatom az alkalmazásomat a Kubernetesben?

Itt jön képbe a Datatronic vállalat és a Completely Managed MicroServices Cluster (CMMC) megoldása.

Ajánlott Datatronic szolgáltatás a témához...